Nålepositioner på strikkemaskinen

På strikkemaskinens forside – nålesengen, er der i hver side angivet en række bogstaver, de angiver de forskellige positioner som nålene kan stå i. Afhængig af hvor nålene er placeret på nålesengen, har de forskellig funktion i forhold til når slæden kører hen over dem.

Ligesom på manuelle strikkepinde, så er der de normale masker som hele tiden strikkes, og så er der nogle gange behov for at sætte masker på pind til senere brug, eller at der strikkes masker sammen og slåes op for nye. Det er tilsvarende på en strikkemaskine, hvor det er nålenes placering som bestemmer hvordan de bruges. For eksempel når der strikkes halsudskæring, er der brug for at den ene del af maskerne kan sættes til side mens den første skulder strikkes og det er her at positionen kommer ind i billedet.

Nedenfor er det beskrevet hvilke positioner der findes og hvad de bruges til. Eksemplet viser nålepositionerne på en Brother strikkemaskine.

A. Ikke i arbejde

Som standard står nålene i A-position og de bliver derfor ikke medtaget når der strikkes med slæden, det vil sige at når nålene ikke skal bruges skal de stå i A-position. Når strikkemaskinen ikke bruges eller er pakket ned i kassen, skal nålene altid sættes i A-position så de er trukket helt tilbage og ikke risikerer at blive bøjet eller ødelagt.

B. Nederste arbejdsstilling

Denne nåleposition er den mest almindelige position til strikning, det er denne position som bruges når der slåes op med restegarn og den position som nålene står i når der strikkes glatstrikning uden hulmønster eller anden mønsterstrik. Her rækker nålene lige ud til det forreste gitter og bliver fanget af slæden når den køres forbi.

D. Øverste arbejdsstilling

Øverste arbejdsposition bruges når der strikkes mønsterstrik og L-slæden er koblet på strikkemaskinen. Som del af mønsterstrikningen, udvælger maskinen de nåle som skal indgå i mønsteret og disse nåle placeres automatisk i position D.

E. Hvilestilling

Når nålene er skubbet frem og står i position E samt HVILE-knappen på slæden er sat til H, vil disse nåle ikke blive strikket med og bliver i denne position når slæden kører forbi. Hvis HVILE-knappen står til N vil nålene blive strikket og herefter placeret i position B.
Position E bruges blandt andet også til opslåning med e-wrap, når slæden køres hen over vil nålene herefter blive placeret i position B og er klar til at strikke videre.

Ovennævnte inddeling af positioner varierer mellem de forskellige mærker af strikkemaskiner, det betyder at de omtalte positioner som på en Brother hedder A, B, D og E, har andre bogstavsbetegnelser på andre maskiner. Nålenes position er det samme uafhængig af maskinens navn men det er navngivningen af positionen og dermed bogstaverne som er angivet på maskinen som er forskellige.

Silverreed – her hedder positionerne A, B, C og D, og svarende til henholdsvis ikke i arbejde, standard arbejdsposition, yderligere arbejdsposition og hvile-stilling.

Back to top button